FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida

Higiene Visual, Ergonomia i Prevenció

11/11/2014

Després de realitzar xerrades adreçades a pares i mestres, a diferents escoles i instituts, ens trobem amb la necessitat de deixar per escrit totes les recomanacions que compartim amb ells. 

La principal preocupació dels optometristes quan veiem els estudiants a les aules és la postura que tenen quan estan asseguts a la taula, moltes vegades en posicions molt poc ergonòmiques i amb la gran necessitat de tenir unes normes d'higiene visual ben presents en tot moment. 

“La higiene es defineix com la part de la medicina que té com a objectiu la conservació de la salut i la prevenció de malalties”. Per això, la higiene visual consisteix en un conjunt de normes, fàcils de seguir, destinades a controlar els factors que poden provocar un efecte nociu sobre la visió. 

Les normes d’higiene visual ajuden a millorar els problemes visuals i, tot i que no els resolen totalment, sí que contribueixen a tenir un millor rendiment i una menor fatiga visual. 

Durant la lectura i l'escriptura és necessari tenir present: 

  • Postura: Seure correctament. Els peus cal que toquin el terra, les cames doblegades en angle recte i l'esquena ha de tocar el respatller.
  • Distància de treball: La distància de Harmon és la distància que hi ha entre el colze i l'extrem del dit polze. Aquesta distància és variable al llarg de la vida dels estudiants, a mesura que creixen la distància creix. Així doncs, entre els ulls i el paper cal mantenir la distància de Harmon. Qualsevol activitat de prop que es realitzi sense respectar la distància de Harmon serà un esforç superior al que el sistema visual pot aguantar de forma eficaç.
  • Mobiliari: Cal tenir present que els nens necessiten mobles adequats per la seva mida. La cadira s'ha de poder regular en alçada. La taula ideal és la que té una inclinació d'uns 20º, per tal que la postura corporal sigui més relaxada, un esforç visual menor i millor posició per la respiració. En el cas de no disposar d'una taula així, un faristol és una bona solució.
  • Il·luminació: Cal tenir llum al sostre o llum natural i la llum de la taula de treball. Aquesta ha d'estar ben il·luminada, amb una llum que no toqui directament als ulls, que no enlluerni i que no faci ombra en escriure. Per les persones dretanes la llum ha de venir de l'esquerra, i per les esquerranes la llum ha de venir de la dreta.
  • Descansos: Cada 20 minuts de treball, para durant 20 segons i mira a una distància llunyana de 6 metres o per la finestra, per relaxar durant uns moments la teva visió.
  • Ambient: Una habitació ben airejada i a temperatura normal farà que estudiar sigui més confortable.


Aquestes petites recomanacions són la clau per aconseguir que el rendiment visual dels nens i joves sigui l'òptim per arribar a l'edat adulta amb les menors dificultats visuals i amb una qualitat de visió excel·lent.

Font: ACOTV (Associació Catalana d'Optometria i Teràpia Visual)