Eclipsi Solar 20 de març de 2015

16/03/2015

El proper dia 20 de març podrem donar la benviguda a la primavera amb l'observació d'un eclipsi parcial de Sol.

L'eclipsi total solament es podrà veure des de les Illes Feroe i a l'arxipèlag de Svalbard. Allà l'ocultació total del Sol durarà 2 minuts i 47 segons. Es podrà veure gairebé total a Islàndia, als països Escandinaus i a Escòcia. A la resta d'Europa es podrà veure en diversos graus de parcialitat depenent de la latitud.


Cap a les 9 del matí podrem veure com la lluna es situa davant del Sol fins que el cobreixi parcialment. A les 10:15 podrem observar la màxima ocultació del Sol, que serà del 65%. A partir d'aquest moment el Sol tornarà a "crèixer" fins a les 11:20 hora en la qual s'acabarà l'eclipsi.


Per poder observar amb seguretat l'eclipsi cal tenir present els següents consells:

Mai no s'ha de mirar directament al Sol.
Ni que portis ulleres de Sol, ni a través de vidres fumats, ni amb negatius fotogràfics, ni amb radiografies i molt menys amb prismàtics o telescopi.

El fet de mirar directament el Sol pot causar danys a la retina, fins arribar a provocar ceguesa. Al primer moment no es nota cap dolor, però si es mira el Sol de forma continuada la retina es pot estar cremant i els símptomes poden sortir hores després.

Les millors formes d'observar l'eclipsi són utilitzant ulleres especials per l'observació d'eclipsis, o amb l'ús de telescopis solars.Si no disposes d'aquestes ulleres, pots observar l'eclipsi de forma indirecta, utilitzant sistemes de projecció que pots fabricar-te facilment. Agafant una cartolina i fent-hi un forat amb una agulla podràs projectar l'ombra del Sol sobre una paret blanca o sobre una altra superficie blanca com una altra cartolina. D'aquesta forma veuràs com el Sol primer es projecta rodó i a mesura que avança l'eclipsi la projecció de l'ombra agafarà la forma del Sol.

Si vols observar l'eclipsi de Sol amb seguretat, pots acompanyar-nos a tot l'equip de Federòptics Roure que observarem l'eclipsi solar des de davant de l'òptica amb un telescopi solar, un de projecció indirecta i disposarem d'ulleres especial per poder observar-ho en directe.

I recorda protegir-te i observar l'eclipsi amb seguretat!